Дізнайтеся, як відновити знос мозку за допомогою харчування

В організмі у людини самий загадковий і таємничий орган – це головний мозок. Його функції можна порівнювати з дією гігантського комп’ютера, тому що саме він відповідає за наші рухи, зір, слух, на нього покладена відповідальність за обмін речовин і вироблення гормонів. Важко перелічити всі функції, у яких він не брав би участь. Приблизно до сорока років всі ми відзначаємо, що мозок починає старіти, і першим симптомом є зниження пам’яті.

Сучасна медицина шукає шляхи вирішення цього питання. Вчені думають над тим, як зупинити старіння мозку, зміцнити, підтримати його діяльність. Чоловік повинен залишатися психічно активним до глибокої старості. В даний час вже добре вивчені процеси діяльності мозку. Наукою доведено, що молоді клітини мозку можуть утворюватися протягом усього життя, вони навіть можуть відновлюватися.

Напевно, багато хто з нас можуть пригадати випадки з життя, що у людей які перенесли важкий інсульт, мозок починав нормально функціонувати. Було науково доведено, що нервові тканини добре відгукуються на тренування, пам’ять може залишатися на колишньому рівні, а в ряді випадків – ще й поліпшуватися.

Саме собою нічого не відбувається. Щоб нервові тканини залишалися молодими, їх необхідно тренувати. Прискорення і старіння нервових тканин відбувається в основному від нашої ліні і нудною, одноманітною життя. Крім того, важливу роль відіграє харчування для мозку. Правильне харчування має великий вплив на розумові функції мозку. воно підтримує мозкові клітини в нормальному стані.

Глюкоза в організмі людини

Глюкоза в людському організмі є основною речовиною. Саме вона відповідає за розумову діяльність мозку, будучи основним джерелом енергії для нього. Глюкоза концентрується в крові, а звідти надходить у мозок людини. Зниження рівня глюкози в крові, призводить до того, що людина навіть може впасти в непритомність і втратити свідомість.

Глюкоза є простим вуглеводом, ми її отримуємо в готовому вигляді з їжею. Ця речовина має постійно надходити в організм. Для постачання нервових клітин глюкозою не підійде цукерки, печиво або цукор. Найкращими джерелами постачання є горіхи, фрукти, овочі, зернові каші.

Не варто забувати про те, що під час сну організму потрібна глюкоза, особливо в той час, коли Вам сняться жахливі сни. У таких випадках частка споживання важливого речовини навіть підвищується.

Мозок дітей споживає набагато більше енергії, ніж у дорослих людей. Отже, діти повинні забезпечуватися якісним харчуванням на сніданок. Якщо неправильне харчування або діти не снідають, це призводить до зниження розумової активності, хлопці погано вчаться в школі.

Роль жирних кислот

Харчування для мозкуМозкові тканини складаються на половину з жирних кислот. Роль їх важлива і неоціненна, бо вони бере участь в утворенні оболонок нервів і зовнішніх стінок клітин мозку. Жирні кислоти організм отримує з харчування, а саме, з харчових жирів.

Необхідно знати про те, що корисними є не всі жири. Їх цінність залежить від складу жирних кислот. Організм краще отримувати незамінні жирні кислоти з харчування, так як сам організм їх не виробляє. Найбільш корисними жирними кислотами є – омега-3 і омега-6.

У нашому звичайному харчуванні жирних кислот омега-6 вистачає, а от про омега-3, доведеться подбати і заповнити їх недолік або дефіцит. Медицина вважає, що саме омега-3 кислоти важливі для розумової активності.

Перелік продуктів харчування, багатих даними омега-3 кислотами – печінка тріски, оселедець, скумбрія, сардини і будь-яка інша риба, виловлена в холодних морях. Не тільки риба багата цими речовинами, але лляне насіння та олія, волоські горіхи.

Вживання риби, що мешкають в холодних морях, благотворно позначається на розумових здібностях, крім цього, знижується ризик захворювання хворобою Альцгеймера. Для живлення мозку необхідно включати в свій раціон рибу до 4 разів на тиждень, з’їдати кілька волоських горіхів, вживати 2 чайні ложки лляної олії.

Роль лляної олії дуже величезна величезна, народна медицина застосовує його при різних захворюваннях. Перелік цих захворювань насправді широкий.

Вітаміни для головного мозку

За деякі функції в головному мозку несуть відповідальність вітаміни. Важливими вважаються – аскорбінова кислота, вітамін В9, вітамін B12, холін.

Аскорбінова кислота (вітамін С) у великій кількості міститься в зелені, овочах, фруктах. Термообробка і висока температура руйнують вітамін С, а тому бажано вживати їх у сирому вигляді. Кращими джерелами вітаміну С в зимовий період часу є – плоди шипшини, цитрусові, квашена капуста. За рахунок них можна заповнювати недолік важливого вітаміну. Накопичення вітаміну С відбувається в нейронах головного мозку, він несе відповідальність за вироблення серотоніну, бере участь у виробленні гормону росту.

Вітамін В9 – це фолієва кислота бере участь в утворенні нових клітин мозку. Нестача фолієвої кислоти в організмі вагітної жінки, призводить до вад розвитку дитини. Як правило, низький рівень вітаміну В9 є у людей, які страждають психічними хворобами і депресіями. Вітамін В9 при тепловій обробці миттєво руйнується, а тому продукти, які його містять, необхідно їсти сирими. Найбільше фолієвої кислоти знаходиться в зелених листках салату, особливо шпинату.

Вітамін B12 впливає на розумову діяльність мозку.

Так само це такі продукти харчування, як насіння льону, горіхи, соя, горох, квасоля, проростки пшениці, печінка птахів і тварин. Термічна обробка при приготуванні продуктів харчування повинна бути мінімальна, фолієва кислота швидко руйнується.

Холін – речовина, що відноситься до вітамінів, відповідає за активну роботу мозку, покращує процеси запам’ятовування і навчання. Нестача холіну веде до неуважності і забудькуватості. Правильне харчування, з високим вмістом холіну, призводить до того, що навіть втрату пам’яті вдається вилікувати. Продукти харчування, що містять холін – це яйця, квасоля, горох, вівсянка, печінка птахів і тварин. Дана речовина стійка до впливу високих температур.

Амінокислоти для мозку

Для відмінній пам’яті необхідні амінокислоти. До незамінним амінокислотам належить метіонін, який є будівельним матеріалом для мозкових тканин. Метіонін відповідає за інтелектуальні здібності і від нього залежить здатність до засвоєння і навченості. Метіонін міститься в продуктах харчування тваринного походження – яйцях, м’ясі, рибі. У продуктах харчування рослинного походження метіоніну майже немає, за винятком круп і зернового хліба.

Мозку необхідна також інша важлива амінокислота – триптофан. Триптофан відповідальний за синтез серотоніну – це гормон радості, бадьорості і гарного настрою. Люди, що мають у крові у достатній кількості серотонін, ніколи не страждають депресіями і поганим настроєм. Продукти харчування, багаті триптофаном – толокно, вівсянка, пшоно, гречка, сочевиця, горох, квасоля, яйця, м’ясо. Тому, вживайте на сніданок гречку або вівсянку, ці каші подарують Вам життєву енергію, бадьорість, радість і веселий настрій на цілий день! Англійці живуть в такій країні, де дуже мало сонця, напевно, для радості і настрої, вони традиційно вживають вівсяну кашу.

Кілька років тому про таурине ніхто нічого не знав, але зараз він вважається одним з важливих речовин, що володіють корисними властивостями, відповідає за роботу мозку. Таурин міститься у великій кількості в морепродуктах – кальмари, креветки, мідії. Є він в достатній кількості в рибі, свинині, яловичині, м’ясі птиці.

Продукти, що містять антиоксиданти

Харчування для мозкуУ ряді досліджень було встановлено, що вільні радикали негативно діють на клітини мозку. В результаті таких атак, пошкоджується мембрана клітини, а це призводить до виникнення різних хвороб. Антиоксиданти, що містяться в харчуванні, можуть запобігти такі руйнування.

Вітаміни С і Е – відмінні антиоксиданти, в парі з ними співпрацює мікроелемент селен. Вітамін Е міститься в оптимальній кількості в рослинній олії, горіхах, какао-порошку, насінні кунжуту. Селен можна отримати з харчування морепродуктами, горіхами і свинячим салом.

Антиоксидантами є спеції, привезені зі Сходу. Це гірчиця, куркума, червоний і чорний перець, кориця, гвоздика, імбир і карі. Не забувайте про те, що спеціями можна зловживати.

Однак, високі антиоксидантні властивості, мають пігменти, які надають різну забарвлення овочам, фруктам і ягодам. Антиоксидантна здатність вище у яскравого забарвлення, особливо це відноситься до чорно-фіолетового кольору. Темний родзинки, чорнослив, чорний виноград – таке харчування вважається набагато корисніше.

Збалансоване харчування для мозку має складатися з усього перерахованого переліку продуктів. Лише тоді мозок буде готовий для активної та тривалої роботи. У щоденному меню повинні бути присутніми також вітаміни для шкіри обличчя, не забувайте заповнювати їх запас.

Я вам розповіла про правильне харчування для мозку, а тепер подивіться, які продукти вбивають наш мозок.