Колір червоних фруктів і овочів дарує молодість і довголіття

Червоні фрукти і овочі мають насичений колір, таку забарвлення їм забезпечують біологічно активні речовини – флавонаиды. Ще недавно про цих активних речовинах було мало інформації, він були недостатньо вивчені, але наука не стоїть на місці. В даний час дослідники виявляють до них підвищений інтерес.

Властивості червоних фруктів і овочів цікавили людство з незапам’ятних часів, але нещодавно стало відомо, що лікувальний ефект обумовлений високим вмістом биофлавонаидов.

Вчені довели, що ці речовини здатні надавати позитивний вплив на кровоносні судини. При цьому поліпшується їх проникність, судини стають еластичними, зменшується поява склеротичних бляшок.

Флавонаиды у великій кількості містяться в червоних натуральних продуктах. Багато їх у шкірці винограду, в червоних яблуках, цитрусових, вишні, гранаті, червонокачанної капусти, баклажанах і в інших овочах і фруктах, мають насичену червоно-фіолетове забарвлення. Це фрукти і овочі червоного кольору – відмінні антиоксиданти.

Головна функція антиоксидантів – здатність видаляти вільні радикали, захищати клітини від руйнування. Вільні радикали утворюються під впливом радіації та ультрафіолетового опромінення.

Тому людям, що живуть у несприятливих місцевостях з підвищеним радіаційним фоном, необхідно вживати якомога більше червоних фруктів і овочів.

Розглянемо детальніше вплив деяких червоних фруктів і овочів на здоров’я людини.

Корисні властивості червоного винограду

Червоні фрукти і овочіЧервоний виноград володіє лікувальними властивостями, у нього відмінні смакові якості, велика кількість антиоксидантів, які здатні продовжувати нашу молодість, зберігати стрункість.

Цінні речовини, що містяться в червоному винограді, корисні при атеросклерозі, тромбофлебіті, при кишкових хворобах. Дослідники виявили, що флавонаиды червоного винограду здатні припиняти раст злоякісних утворень.

Корисний червоний виноград людям, що страждають серцевими захворюваннями. Антиоксиданти і пігменти мають протизапальні і протиалергічні властивості, відновлюють еластичність кровоносних судин. Виноградний сік і червоний виноград рекомендується вживати при багатьох серцево-судинних хворобах.

У червоного винограду є протипоказання, його не можна вживати при цукровому діабеті.

Корисні властивості червонокачанної капусти

Червоні фрукти і овочіЧервонокачанна капуста изначала в народі мала назву «синя», до нас вона потрапила з Європи і народу припала до душі. Стародавні римляни використовували червонокачанну капусту для лікування хвороб легенів.

Овоч містить цінну речовину антоціан, завдяки якому листя і мають фіолетово-синій колір. Корисна речовина антоціан позитивно впливає на пружність кровоносних судин, тому це добре позначається на роботі серцево-судинної системи. Овоч здатний знижувати артеріальний тиск, тому в раціоні хворих гіпертонією, капуста повинна знайти гідне місце.

Овоч містить клітковину, білок, багато вітамінів, мінеральні речовини – залізо, калій, магній. Вважається, що фітонциди капусти, здатні запобігти розвиток туберкульозної палички.

Гіркуватий смак капусті забезпечують особливі речовини, вони не дають розвиватися раковим клітинам. Встановлено, що овоч вдвічі знижує ризик захворювання на рак молочної залози у жінок.

Велика кількість каротину і вітаміну С, підвищує захисні сили організму.

Кілька ложок соку капусти з цукром, здатні перемогти застарілий кашель.

Овоч містить у великій кількості селен, який нам потрібен для підтримки імунної системи.

Червоноголова капуста має невеликі протипоказання – в ній багато клітковини, що важко перетравлюється. Значить, хворим з порушеннями роботи шлунково-кишкового тракту, рекомендується вживати її постійно, але в обмежених кількостях.

Лікувальні властивості вишні

Вишня на смак буває солодким, кислим або кисло-солодкою. Смак її залежить від сорту.

Фрукт містить мінеральні речовини – залізо, кальцій, магній, цинк, калій. натрій, фтор, фосфор, мідь, кобальт, багато органічних кислот (лимонної, бурштинової, саліцилової, яблучної), вітаміни, цукру – фруктозу і глюкозу.

М’якоть і шкірка вишні має корисні барвники, що володіють антиоксидантними властивостями. Клітковина, пектини і барвники виводять з організму холестерин, токсини і радіонукліди. Мідь і фолієва кислота, що міститься у фрукті, позитивно впливає на процеси кровотворення, нормалізує роботу нервової системи і головного мозку.

Червоні фрукти і овочіУ вишні містяться корисні речовини – кумарини, які перешкоджають утворенню тромбів і знижують згортання крові. Тому, в раціон харчування хворих, які перенесли інфаркт або інсульт, рекомендовано включати обов’язково.

Біль у серці і напади стенокардії трапляються досить рідше, якщо регулярно вживати ягоди і вишневий сік.

Ягоди дають позитивний ефект при лікуванні тромбофлебіту і варикозного розширення вен.

Народна медицина рекомендує хворим, що страждають на подагру, артрит і глибоко розвиненому атеросклерозі, в ягідний сезон вживати до 0,5 кг. ягід, запиваючи молоком.

Червоні ягоди вишні знімають нудоту, покращують роботу шлунка, справляються з спрагою, полегшують стан хворих при високій температурі, кашлі, хворобах верхніх дихальних шляхів. Фрукт має легкі проносні властивості.

При ангіні, пародонтозі, стоматиті, ангіні, корисно червоним, вишневим соком, злегка розведеним водою, полоскати горло.

Ягоди збільшують показники гемоглобіну в крові, впливають на утворення еритроцитів. Це смачне лікувальний ліки добре допомагає після операцій, пов’язаних з великою крововтратою.

Корисні властивості червоного лука

Лук, що має фіолетово-червоний колір, має більш ніжний і тонкий смак. Їжа, яку він додається, виходить набагато вишуканіше. На смак він солодкий, не обпікає порожнину рота.

У народній медицині є багато рецептів для лікування , із застосуванням червоної цибулі і його соку. Корисні властивості його незаперечні.

Овоч має своїм запахом, які надають йому ефірні масла. У складі ефірної олії міститься сірка.

Червоний лук містить цілу аптеку вітамінів, органічних кислот, мінералів – кальцію, натрію, калію, фосфору, заліза, магнію, йоду.

Овоч широко застосовується при інфекційних хворобах, при гострих респіраторних захворюваннях, грипі, ангіні, бронхіті, завдяки його антимікробним властивостям. Тому, при таких хворобах, разом з ліками, варто застосовувати червоний лук.

Благотворно впливає на процеси травлення, обмін речовин, допомагає при безсонні, відмінно заспокоює. А саме корисне властивість червоного овоча – допомагає позбавитися від зайвої ваги.

Хочу поділитися рецептом, який я часто готую, відмінно підходить до різних страв.

Маринований червоний лук

  • Червоні фрукти і овочі9% оцет – 200 гр,
  • цукор – 3 ст. ложки
  • червоний цибуля – 2 шт,
  • лавровий лист
  • гвоздика – 3 шт,
  • перець духмяний – 5 горошин,
  • сіль – 0,5 ч. ложки.

Готується маринад.

Додаємо в оцет, приправи, сіль, цукор, доводимо до кипіння. Нарізану тонкими півкільцями червоний лук, опускаємо в маринад, одну хвилину варимо не тихому вогні. Виймаємо, остуджуємо, перекладаємо в ємність, ставимо на зберігання в холодильник. Спробуйте, це дійсно смачно!

Перелічені червоні фрукти і овочі повинні бути постійно в раціоні харчування людини, вони лікувальні і корисні. Червоний колір фруктів і овочів здатний подарувати всім нам довголіття і молодість!