Корисні продукти для печінки

Печінка – це природний фільтр всього людського організму, який часто страждає із-за неправильного харчування, стресів і шкідливих звичок. Пропонуємо розглянути, які продукти корисні для печінки і підшлункової залози, а які шкідливі.

Зміст:

  • Свіжі фрукти та овочі
  • М’ясні і рибні продукти
  • Відео: їжа для печінки
  • Напої
  • Інші продукти

Свіжі фрукти та овочі

У свіжих плодах міститься величезна кількість вітамінів і мінералів, але потрібно розуміти, що не всі вони однаково корисні для нашої печінки. Корисно:

  1. диня, гарбуз і інші баштанні. Дана група овочів є природним джерелом магнію, який допомагає печінці відновити свою структуру;
  2. яблука зеленого кольору. Вони містять в собі залізо, калій і магній, які необхідні для нормальної роботи «фільтра». Їх можна їсти в свіжому, вареному і запечені вигляді;
  3. звела червона. Цей коренеплід допомагає організму очиститися, в овочі міститься бетаїн, він сприяє нормалізації роботи органу;
  4. салатні листя, петрушка, кріп та інша зелень. Якщо регулярно їсти зеленушку, то можна позбутися гіркого запаху з рота, який з’являється із-за неправильної роботи печінки, і болях у боці. Трави містять багато селену, фосфору і заліза;
  5. авокадо. Цей заморський фрукт є одним з найбільш потужних носіїв мононасыщенных жирів, які відновлюють клітини органу, при цьому допомагаючи їй зв’язувати токсини в групи, які легше вивести;
  6. кольорова капуста та капуста броколі допоможуть збільшити кількість глюкозинолата в кровоносній системі, аж до насичення ним печінки. Ці природні речовини допомагають позбутися від канцерогенів, «неправильних» клітин і інших токсинів, які можуть стати причиною виникнення цирозу;
  7. часник. Пару зубчиків часнику в день здатні активувати ензими печінки, і допомогти організму позбавитися від важких шлаків, отрут, токсинів і інших неприємностей. Цей овоч містить аліцин і селен, природні сполуки, які сприяють фільтрації залози;
  8. апельсин, лимон, лайм. Цитрусові продукти дуже корисні для людського печінки, в них міститься багато вітаміну С, який сприяє складного синтезу токсичних матеріалів у речовини, які може розчиняти вода. Випита вранці натщесерце сік лимона допоможе стимулювати печінку на весь день і підбадьоритися набагато краще, ніж кава або чорний чай.

М’ясні і рибні продукти

М’ясо і риба – це одні з головних складових нормального щоденного раціону. Пропонуємо розглянути, які продукти м’ясного та рибного походження корисні для залози:

  • індичатина. Ця птиця – безперечний лідер за вмістом селену і натрію. Завдяки цьому м’ясо допомагає організму з більшою ефективністю переробляти вуглеводи в енергію, а не жири;
  • курка. Жирне м’ясо є основним забороненим продуктом при захворюваннях печінки, і допомогти тут може тільки знежирене пташине філе, зокрема куряче;
  • молода телятина, сюди ж можна віднести і молочних поросят. Дуже важливо, перевірити, щоб м’ясо було знежирене. Для готування його бажано варити протягом декількох годин;
  • нежирна риба, в основному річкова. Як відомо, риба – це джерело корисних для організму речовин: вітаміни, мінерали. Фосфор посилює робочі процеси, а вітамін B12 сприяє відновленню клітин.

М’ясні продукти дуже корисні для печінки, вони насичують її жирами і вуглеводами, але при цьому не перевантажують (стосується тільки нежирних сортів).

Відео: їжа для печінки

Напої

Фото – Зелений чай

Дуже важливу роль відіграють напої, всі знають, наскільки шкідливі для печінки такі продукти, як кава, алкоголь, міцний чай, пропонуємо розглянути корисні альтернативи:

  • зелений чай. Містить дуже багато антиоксидантів, які допомагають печінці фільтрувати кров;
  • фруктові компоти. Насичують організм вітамінами;
  • для нормальної роботи печінки необхідно кожен день пити кисломолочні продукти, це кефір, кисле молоко або ряжанка;
  • при гематите C також необхідно випивати в день від 3 до 5 склянок мінеральної води з лікувальними солями, наприклад «Боржомі».

Інші продукти

Для відновлення хворої печінки і жовчного міхура часто використовуються різні приправи, їх додають у напої та страви, розглянемо, які впливають на наш організм саме благотворний вплив. Список інгредієнтів:

  • насіння льону. Лляне насіння нормалізує роботу обміну речовин;
  • сухофрукти. Курага і чорнослив виводять шлаки і токсини, що мають проносну дію;
  • харчові олії. Це чи не найбільш корисні продукти для печінки. Рекомендується щодня їсти салати, заправлені олією оливи, льону або гірчиці, це допоможе поліпшити роботу нирок, очистить кров від холестеринових бляшок;
  • куркума. Індійська пряність відмінно стимулює орган і знижує холестерин в крові;
  • Волоські горіхи. Завдяки великій кількості амінокислот, зокрема аргініну, волоські горіхи особливо корисні для печінки дитини. Також вони містять глутатіон та омега-3 жирні кислоти, які підтримують очищаючі функції органу.

    Фото – Сухофрукти

  • інжир. Це одна з небагатьох солодощів, яка дозволена людям після онкології. В інжирі міститься багато глюкози, яка стимулює роботу мозку, і калій, що допомагає фільтруючому органу відновити сили після стресових продуктів: алкоголь, нікотин, кава;
  • імбир. Корінь цієї рослини не тільки допомагає схуднути, але і пригнічує ріст ракових клітин печінки, підшлункової і нирках;
  • Цільнозернові продукти, такі як просо, рис (особливо коричневого кольору), і гречка, багаті вітамінами групи B, які посилюють метаболізм, і сприяють розвантаженню залози.

Також для печінки людини дуже корисні артишок, спаржа, зелений горошок (і взагалі всі продукти зеленого кольору), бобові, брюссельська капуста. Рекомендуємо регулярно пити соєве молоко і сік пророщених зерен пшениці, ці народні засоби теж дуже благотворно впливають на печінку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: продукти знижують апетит.