Корисні властивості кмину

Корисні властивості кмину – кмин, одне з найдавніших рослин, що використовуються людиною.

Застосування кмину

Корисні властивості кмину

Кмин стали застосовувати ще в стародавності, пекли з ним хліб, гасили м’ясо і варили супи. Зараз кмин поширений повсюдно. У Росії кмин зустрічається в дикому вигляді, на луках, уздовж доріг, по узліссях і засмічених місцях, а також його обробляють, як городню культуру, переважно з-за насіння.

Вже з ранньої весни кмин дає багату зелень, яка дуже багата вітаміном С. Із зелені можна приготувати салати, овочеві пряні страви. Найбільшу цінність мають насіння, які володіють приємним ароматом.

Насіння кмину додають у хліб, домашні вина, наливки, кондитерські вироби, а молоді стебла і листя можна використовувати як приправу в свіжому і сухому вигляді. Насіння кмину використовують при засолюванні огірків, капусти, томатів і навіть в парфумерії. Насіння кмину використовують і в народній медицині, вони володіють лікувальними властивостями.

Настій кмину дають жінкам, які годують груддю для посилення лактації. Макуха кмину дають коровам.

Ефірне масло, що міститься в насінні, а також дубильні речовини надають пекучий, гіркуватий і пряний смак.

Кмин-це парасолькове дворічна рослина родини селерових. Стебло кмину гіллясте і прямий, листя перисті. Квіти мають біле або рожеве забарвлення зібрані в парасольки. Цвіте кмин в травні-червні. Насіння дрібні, довгасті. Рослина морозостійка і холодостійка і відмінно зимує в грунті. Насіння проростає при температурі 6-8 градусів.

Кмин вимогливий до зволоження ґрунту, до поживних речовин грунту і до світла. Найкраще для нього підійдуть пухкі грунту, з досить внесеним перегноєм.

Корисні властивості кмину

У перший рік життя кмин формує м’ясистий слабо розгалужене коренеплід світло-бурого забарвлення і розетку перистих листків. На другий рік дуже швидко виростає велика розетка листя і з’являється стебло, що досягає висоти 90 див.

Перед посівом проводять глибоку перекопування землі на 30 див. Вносять на 1 квадратний метр землі 2 кг перегною, 50 грам суперфосфату і 15 г калійної солі.

Насіння перед висівом краще замочити на добу, так як кмин сходить дуже повільно. Висівають кмин густо, на глибину до 2 см, відстань між рядами 30 див. Сходи кмину з’являються на 14-20 день, можна додати при посадці до насіння кмину насіння салату.

Насіння салату будуть маякової культурою. Це допоможе зробити прополку від бур’янів. До появи перших справжніх листків, кмин росте довго.

Догляд за кмином полягає в розпушуванні міжрядь, прополці і підгодівлі. Якщо кмин вирощують заради пряних листя і коренеплодів, то потрібно провести підживлення в період наростання зеленої маси і коли формується коренеплід. На 1 квадратний метр вносять 10 г калійної солі, 10 грам суперфосфату і 15 г сечовини. Якщо ж потрібно отримати насіння кмину, то роблять ще одну подкормку_под осіннє розпушування(30 грам суперфосфату і 15 г калійної солі на 1квадратный метр).

Кмин добре відгукується на підгортання, у нього відростають додаткові корені.

На насіння потрібно залишати сильні і добре розвинені рослини. У другий рік проводять розпушування і прополки, до змикання рядів. Насіння кмину швидко обсипаються, тому зі збором потрібно поспішати. Зрізані рослини зв’язують у сніп і ставлять на сушку, потім струшують насіння. Насіння потрібно зберігати в щільно закритих банках, інакше ефірні масла швидко випаровуються і втрачається аромат.

Кмин рецепти

Кмин у своєму складі має: білки, смолисті речовини, цукор, ефірні олії. В медицині його застосовують як знеболююче, знезаражуючу, знімає спазми кишечника засіб. Фармацевти виготовляють з нього препарати проти метеоризму, для поліпшення лактації, для зміцнення шлунку.

В домашніх умовах відвар тмину вживають всередину при нетравленні шлунка, зниженій кислотності, проносі, гастриті, недокрів’ї, кровотечі у жінок, головних болях.

Настій (2-3 чайні ложки насіння на склянку окропу) витримують кілька годин у термосі. Цей настій добре допомагає при бронхіті та застудних захворюваннях.

Кмин володіє сильним і гострим смаком, входить до складу пряних сумішей. Він допомагає перетравлювати важкі та жирні страви. Використовується в цілому або молотом вигляді.

Мелений кмин добре вживати для страв, які піддаються тепловій обробці-для паштетів, салатів, сирів. Семена кмину додають у різні вироби з тіста додають буряк, квашену і свіжу капусту, супи, картопля, ковбаси, салати, під все жирне м’ясо, рибу і сир.

Давайте підведемо підсумки. З цієї статті Ви дізналися про корисні властивості кмину. Як Ви побачили, таких корисних властивостей у кмину не мало. А як вживати кмин, Ви зможете вирішити для себе самі.

Раджу прочитати:квітка алое