Користь і шкода цибулі порею

Цибуля порейЛюдство здавна в своєму раціоні застосовує багато самих різних продуктів рослинного походження. Найбільше нам подобається є ті дари природи, які несуть нашому організму тільки позитивний ефект. Одним з найдостойніших представників овочів є цибулю порей. Користь і шкода цієї зелені відомі людині ще з давніх часів, і в цій статті ми спробуємо в цьому питанні розібратися.

Вважається, що порей вперше з’явився в Середземномор’ї, там і донині іноді зустрічається в дикому вигляді. І саме звідти цибуля порей розповсюдився уже по Європі, де став дуже популярним завдяки своєму неперевершеному смаку. Згадки про це рослинному продукті можна простежити в літературі стародавньої Греції і Єгипту.

Порей — це однорічна рослина сімейства цибульні, зелена овочева культура. У Росії його вирощують в усіх зонах овочівництва. По своїй популярності даний сорт цибулі поступається лише часнику, в їжу вживають потовщені підстави листя. Біла ніжка і молоді листки рослини характеризуються слабо гострий смак. Порей надає неперевершений аромат кулінарним виробам. Цей вид цибулі набагато ніжніше на смак, ніж ріпчаста.

З ним і їжа смачніша і міцніше здоров’я, а пізньої весни порей і зовсім заслуговує окремої похвали. Калій, нікотинова кислота і кальцій все є в цьому луці. Але головна користь полягає в його складі – це вітаміни. Порей — єдиний овоч, який при зберіганні збільшує кількість аскорбінової кислоти в кілька разів. Даний цибулю (на відміну від інших видів) не подразнює слизову.

Фахівці встановили, що в білу плівочку, яка покриває цибулю, входять найбільша кількість вітамінів — це скажімо так, комора здоров’я. Відвар з плівочки добре допомагає при анемії і ревматичних болях. Не бійтеся хрустіти смачним рослиною просто так – користь адже дійсно дуже велика. У зелених пір’ї зосереджено велику кількість заліза і вітаміну C. З’їсте пару штук такий зелені за день, і наситите свій організм аскорбіновою кислотою.

Величезна користь приходить від цибулі порею при щоденному вживанні в їжу. Особливо тим людям, у яких болять кістки і суглоби. Завдяки наявності невеликої кількості сірки, зелень гальмує різні запальні процеси в людському організмі. Крім того, її можна застосовувати в якості профілактики від остеоартриту, атрофії та інших хвороб, пов’язаних з кістками. Лікарі радять його вживати в їжу при таких недугах, як: кашель, нежить та ГРВІ.

Як правильно вибирати?

Цибуля порей

Вибираючи цибулю порей, зверніть увагу на вид: листя (верхня частина рослини) повинні бути зеленими, пружними, і найголовніше, володіти хорошим ароматом. Нижня частина (яка йде в їжу) повинна бути білою, твердою та не містити жодних слідів гниття. Кореневища можуть бути жовтими, так і білими, це не принципово.

Що міститься в рослині?

1.Білки – 2 гр.
2.Вуглеводи – 6,3 гр.
3.Жири – 0,1 гр.
4.Вітамін C – 38%.
5.Вітамін A – 37%.
6.Бета-каротин – 40%.
7.Калорійність – 36 ккал.

Безумовно даний вид лука вважається одним з найбільш дієтичних сортів сімейства цибулевих. Тому що у нього дуже мало сірковмісних масел, і тому для дієтичного харчування він значно краще підходить, ніж інші сорти цибулі, які сильно дратують слизову шлунка. Не дарма у Франції суп з порею вважається класикою для французів.

Невеликий шкоду цибуля може завдати через наявність у ній ефірної олії. Масло здатне стимулювати сильне потовиділення, що може бути не приємно людині. Можна сказати, що це великий шкоду, напевно, немає, але все ж не дуже приємно. Натомість, рослина чудово нормалізує тиск, збільшує апетит і попереджає діарею. Погодьтеся це теж велика користь.

Дана різновид сімейства цибулевих може принести шкоду людям з низьким рівнем цукру, він має здатність сильно знижувати цукор у крові. Тим не менш, може знизити холестерин, прискорити циркуляцію крові і допомогти при безсонні. Загалом сказати, що ця рослина приносить шкоду, напевно не можна, так як ці незначні недоліки перекриваються його корисними властивостями.

Користь цибулі сильно цінується китайцями, які далеко пішли у його вивченні, і використовують його як відхаркувальний, антибактеріальну, протигрибкову, жарознижуючий засіб.

Завдяки дослідженню овоча, сучасні лікарі радять людям використовувати його при циститі, ожирінні й анемії. Солі калію допомагають виведенню рідини з організму, а антисептичні властивості допомагають впоратися із запаленням сечового міхура. Крім всіх перерахованих вище властивостей, лікарі цінують його за здатність знімати шлункові розлади. Кожна людина має для себе зрозуміти приносить цибуля порей – шкода або навпаки користь.

Раджу прочитати: цибульна дієта. Рецепт супу для схуднення.