Рецепти приготування і користь медовухи

У свій час мені пощастило побувати на Новгородчине. Гуляючи Новгородського Кремля, кінцеве, захотілося перекусити, і ми відвідали розташований там же ресторан «Дитинець». Знайомлячись з меню, я прочитала про дивовижний напій з меду.

відразу Згадалися дитячі казки, адже в них часто згадувалася загадкова медовуха. Саме там, на исконно русской землі , мною вперше був випробуваний національний російський напій. Зараз медовуха вважається візитною карткою міста Новгорода.

Смак і аромат мені припав до душі.Напій володіє легкою хмільною дією, а я стала шукати домашні рецепти приготування медовухи. На щастя, такі рецепти виявилися, сьогодні я ділюся ними з Вами.

Приготуйте продукти:

Приготування медовухи, рецептиПерший рецепт

  • вода – 8 літрів,
  • мед – 1200 грам,
  • хміль – 2 ст. ложки
  • імбир, кардамон – за смаком.

Залити киплячою водою мед, потримати добу, потім довести до кипіння, протягом години продовжувати процес варіння. Потім додають хміль, доводять до кипіння, трохи остуджують. Продовжують варити на дуже повільному вогні ще 30 хвилин. У закритому посуді охолоджують, залишають витримуватися на 2-3 тижні. Після вводять дріжджі. Розливають по пляшках після закінчення процесу брожжения, закупорюють, зберігають у прохолодному приміщенні.

Продукти:

Другий рецепт

  • мед – 500 г
  • сік березовий – 3 літри,
  • хліб чорний – шматок,
  • пивні дріжджі – 30 гр.

Беруть жаростійкий скляний або глиняний посуд, викладають мед, наливають сік березовий, доводять до кипіння на слабкому вогні протягом години томят. Потім остуджується, додається в теплий сироп шматок хліба, намазаний пивними дріжджами. В теплому місці залишають на добу для брожжения. Розливають у пляшки, закупорюють, холодильник викладають за кутом 30 градусів.

Користь медовухи

Російські люди здавна шанували напої з меду. У стародавніх рукописах є згадки про медовусі «ситної» і «ставленной». Цікаво, а чим вони відрізнялися?

Рецепт «ставленной» медовухи готувався без стерилізації меду, шляхом брожжения. В рецепті «ситної» медовухи – мед гарячкував і стерилизовался.

На Русі наші предки вважали напій найкращим, популярність його залишалася величезної до початку 18 століття. Дотепер існує повір’я, що княгиня Ольга приготованим рецептом медовухи напоїла ворогів, тим самим розправилася з ними за вбивство свого чоловіка князя Ігоря.

У слабоалкогольний напій додавали різноманітні рослини, ті які виростали в даній місцевості. Тільки основа – мед, вода і дріжджі залишалися незмінними.

За термінами брожжения медовуха поділялась на молоду, звичайну і міцну, додавався хміль для посилення міцності. Звідси пішла назва «хмільна». Етиловий спирт став використовуватися набагато. пізніше.

Вираз «медовий місяць», напевно знайоме всім? А що воно означає, яке його походження, знає не кожен. Існував стародавній звичай, для закоханих набирають сімейне життя, готувалася за рецептом слабоалкогольна медовуха. Вживали її закохані на весіллі, а потім ще й цілий місяць. Інші алкогольні напої для них були під забороною. Так і з’явився вираз- «медовий місяць».

З давнину вважалося, що напої приготовлені на основі меду, цілющі для літніх і ослаблених людей. У чому користь медовухи? Давайте розберемося з цим питанням докладніше.

Напій містить велику кількість поліфенолів, які є унікальними антиоксидантами. Як ми знаємо, антиоксиданти захищають організм людини від вільних радикалів, які мають руйнівним дією, знижується ризик серцевих захворювань, онкології.

Дієтологи рекомендують людям, що проживають в екологічно несприятливих районах, вживати щодня по 100 гр. медовухи.

У медовусі багато поживних речовин, які сприяють профілактиці атеросклерозу, відновлюється баланс в крові ліпопротеїдів.

Випиваючи за півгодини до їжі медовуху, Ви насичуєте організм калієм, зміцнюється серцевий м’яз, покращуєте роботу шлунково-кишкового тракту, прискорюєте обмінні процеси.

Застосування лікувальних рецептів:

  1. Додати 30 мл сухого червоного вина до 70 мл. гречаного меду, вживати разом з їжею, 1 раз на день при серцевих захворюваннях.
  2. Трохи кагору додати до 50 мл медовухи, після їжі пити по 50 мл Рецепт використовується при авітамінозі.
  3. 100 мл сухого білого вина додати до 70 мл. слабкого медового напою, розбавте на чверть джерельною водою. Приготований рецепт використовуйте протягом дня. при каменях у нирках.
  4. 50 мл кагору додайте до 200 мл медовусі, застосовується при безсонні.

Подивіться відео, в ньому Ви побачити домашній рецепт приготування медовухи.