Шкідливі для здоров’я продукти, що знаходяться на наших столах

Населення нашої планети стрімко збільшується, тому дуже гостро постає проблема харчування. Людей треба годувати, на світових ринках збуту з’являються продукти, шкідливі для здоров’я, які не несуть ніякої користі організму. Найчастіше штучні продукти ще небезпечні для здоров’я.

Сьогодні я постараюся донести до Вас інформацію про шкоду для здоров’я неякісного продовольства.

Натуральні продукти людство вживало в глибоку давнину. В даний час харчова промисловість широко застосовує багато розробки хімії, використовуються передові технологічні процеси. На зміну правильному харчуванню, приходять їхні замінники. Такі аналоги легко виробляти, вони менш витратні, добре зберігаються і непогано реалізуються.

Їжа шкідлива для здоров’я, підрозділяється на три групи.

Перша група – це продукти, повністю синтезовані хімією, друга – у складі натуральної їжі присутні хімічні добавки, третя-в результаті технологічної обробки натуральна їжа повністю змінює свої початкові властивості.

Якщо задуматися, то можна зрозуміти, що серед нас вже виросло не одне покоління, яке живиться шкідливими для здоров’я продуктами.

Всім нам варто замислитися над проблемою харчування, адже колись це може позначитися на нашому здоров’ї. Значить, ми повинні знати про те, який вредздоровью наносять такі сурогати.

Велика частина мого життя, та напевно і багатьох моїх читачів, пройшла в СРСР. Я часто згадую ті далекі часи, коли асортимент продовольства був бідний і одноманітний. Зате тоді ми знали, що ті продукти були не шкідливими, а натуральними, вони випускалися за Гостом, а це вважалося гарантією якості. Ніякі технічні умови не проходили.

Пригадайте, яка смачна випускалася ковбаса, сосиски, молочні та інші продукти. За процесом виробництва ретельно стежили перевіряючі організації. За підміну, заміну сировини була передбачена кримінальна відповідальність.

Кінець вісімдесятих і початок дев’яностих років мені запам’яталися відсутністю продовольства. У той лихий час були введені картки на продуктові товари, ціни були шалені, і щоб купити будь харчування, необхідно було відстояти у величезних чергах. В цей час харчовики поки ще не використовували шкідливі харчові добавки.

На початку дев’яностих років ми дізналися про імпортному продовольстві. Нічого подібного в Радянському Союзі не було, а тут з’являються таке розмаїття страв з красивими, яскравими упаковками, смак також був незвичайним. Ми стали вживати заморську їжу. Питання про її якості в той час навіть не обговорювалися. Хотілося спробувати все, чого раніше не їли.

Західні виробники поставляли в нашу країну зовсім інші продукти з харчовими добавками. Для свого внутрішнього споживання аналоги не мали шкідливих харчових добавок. Деякі з них виявилися під забороною з-за наявності в них шкідливих речовин, що уповільнюють процеси обміну, що впливають на зростання серцево-судинних хвороб, виразки шлунка, що знижують засвоєння мінеральних речовин і вітамінів.

Вітчизняні виробники також вирішили йти в ногу з часом, Гости перестали існувати, товар стали робити з чого завгодно. Головне в той час – це отримання максимального прибутку. Російські виробники стали називати свій товар так, як їм хотілося, часто використовувалися радянські назви товарів.

Саме в цей час ми стали користуватися напівфабрикатами. Швидкий темп життя дозволяв готувати їжу, не затрачаючи багато часу і сил. З’явилося зручне, але шкідливий для здоров’я, харчування в стаканчиках – супи, локшина, пюре, їх можна було заварювати прямо в стаканчиках. Давайте зупинимося докладніше на деяких шкідливих для здоров’я, харчових продуктах.

Бульйонні кубики

На російському ринку бульйонні кубики з’явилися в дев’яності роки. Спосіб приготування багатьох відразу захопив, аромат і смак також були незвичайними.

Продукти, шкідливі для здоров'яОднак, бульйон з кубиків – це шкідливий продукт, що складається з барвників, підсилювачів смаку, рослинних жирів. У великих кількостях присутній сіль. В сучасних бульйонних кубиках ніколи не було м’ясо.

Аналогічно можна сказати і про «швидкому» супі, картопляному пюре, локшині. Зараз ці товари представлені в широкому асортименті, але склад складається з шкідливих для здоров’я хімічних речовин, які надають їм приємний аромат і смак.

Багато людей полюбили шкідливу їжу з «Макдональдса». Необхідно знати про те, що ця їжа була розроблена на хімічних підприємствах в Америці знають фахівцями. Фаст-фуд проходить етапи консервації, заморожування або сушіння. На цих етапах натуральний смак їжі зникає, корисні властивості теж, продукти закачуються ароматизатори.

Замінники вершкового масла

Продукти, шкідливі для здоров'я

Вперше вершкове масло було замінено на маргарин у Франції, за часів правління Наполеона. Був винайдений дешевий продукт, який замінює натуральне вершкове масло. Маргарин зберігався тривалий час, дешевий аналог могли собі дозволити незаможні верстви населення. Харчова цінність нічим не поступалася вершковому маслу.

Через деякий час, шкідливий продукт постійно вдосконалювався, в нього стали додавати цукор, рослинна олія, яєчний жовток, нешкідливі барвники. Маргарин отримав визнання у всьому світі в кінці 19 століття. Вже в той час перебували люди, які спробували здешевити виробництво. Замість якісної сировини стали використовувати порченное коров’яче масло. Найчастіше маргарин продавали під виглядом вершкового масла.

В даний час часто за вершкове масло видаються масляні пасти. Дизайн пачок майже не відрізняється від натурального, але до складу входять всі ті шкідливі харчові добавки.

Не так давно в магазинах з’явилися спреди. Реклама стверджувала, що продукт не містить холестерину, з ним можна схуднути, це хороша альтернатива вершковому маслу. Насправді це не так, в їх складі присутній молочний жир, рослинні добавки. Щоб не купить спред, треба читати його складу, звертати увагу на етикетку. В маслі, крім молока і вершків, не повинно бути більше нічого, ніяких рослинних замінників. Про справжності продукту може свідчити ціна, хороший якісний товар не може коштувати дешево.

Натуральне морозиво

Продукти, шкідливі для здоров'яРадянське морозиво з’явилося в 30 роках минулого століття, ціна його була доступною. У країні був прийнятий ГОСТ на морозиво, він вважався самим суворим у світі. За Гостом морозиво повинно було випускатися без барвників, ароматизаторів, консервантів, із застосуванням натурального молока. Якість ретельно перевіряли. Мені пощастило вживати радянське морозиво. Воно було смачним і найкращим!

В епоху перебудови про ГОСТ забули, стали випускати по технічним умовам, якість від якого сильно знизилася. На російський ринок стали завозити імпортне морозиво, це був товар в яскравій обгортці, але смак його був хімічним. Наші російські виробники теж прагнули отримати якомога більше прибутку, натуральне масло стали замінювати на соєва, пальмова, рапсова, замість молока використовувалася сироватка. Пішли в хід емульгатори, барвники, хімічні добавки.

Ситуація трохи змінилася в 2006 році, з’явився ГОСТ на морозиво для дітей і дорослих. ГОСТ називається-«морозиво молочне, вершкове, пломбір». Для виробництва цих видів морозива не допускається застосування рослинних жирів. Так що варто спробувати пошукати продукт, випущений по ГОСТу. Для цього не забувайте читати про те, що написано на упаковці.

Подивіться відео, в ньому розповідається про те, які продукти, шкідливі для здоров’я. Гарного всім настрою, ставитеся до свого раціону харчування з усією відповідальністю! Не забувайте про принципи правильного харчування, адже саме ці правила дозволять Вам зберігати здоров’я на довгі роки. Ви зможете продовжити молодість і зміцнювати здоров’я!

Раджу прочитати: лікування гастриту в домашніх умовах