Смачний суп таратор, рецепт

Коли стовпчики температур, що наближаються до максимальних температур, кожна людина шукає порятунок від спеки. Ідеальним рішенням порятунку від спеки – є море, але така можливість є далеко не у кожного. В такі моменти на допомогу прийде освіжаючий суп таратор, рецепт дуже популярний в Болгарії. У цій країні його готують і подають протягом усього літа, страва є частиною національної кухні Болгарії, таратор – це окрошка приготовлена по-болгарськи.

Болгари вживають багато кисломолочних продуктів, овочів, та їх харчування можна вважати правильним і здоровим. Ось і я часто стала готувати болгарський суп таратор прямо на дачі. Готується швидко, містить мало калорій, корисно, зручно і ситно. Пропоную Вашій увазі смачні рецепти, випробувані мною неодноразово. Вони насправді прості, ідеально підходять для літа, відмінно освіжають.

Три класичних рецепта таратора

Суп таратор, рецепт

Рецепт№1

  • йогурт натуральний – 400 гр,
  • огірок – 1 шт,
  • вода – 400 мл,
  • часник – 2 зубчики,
  • масло оливкове – 2 ст. ложки
  • кріп – пучок
  • горіхи волоські здрібнені – 50 гр.

Збити йогурт (можна замінити на кефір, кисле молоко) з оливковою олією, додати подрібнений часник, нарізаний кріп, огірок кубиком. Розмішати, наливати в тарілки, зверху посипати потолченние волоські горіхи. Витрачений час:10 хвилин, вихід 6 порцій.

Рецепт№2

  • йогурт – 1 літр,
  • огірки – 0,5 кг,
  • вода – 0,5 літра,
  • кріп і петрушка – 50 г
  • сіль
  • масло оливкове-4 ст. ложки
  • горіхи.

Йогурт збити з холодною кип’яченою водою, додати дрібно нарізаний огірок, часник, розтертий з сіллю, нарізані – кріп, петрушку, оливкова олія. Отриману суміш перемішати, охолодити. Подавати з подрібненими горіхами. Час готування – 8 хвилин, вихід – 8 порцій.

Рецепт№3

  • йогурт – 500мл,
  • огірки – 300 г
  • пучок кропу,
  • сіль, масло рослинне – ст. ложка
  • горіхи волоські – 10 шт.

Збити йогурт, до нього додати подрібнені часник і волоські горіхи, нарізані огірки, сіль, олія рослинна. Ретельно перемішати, додати 2 чашки холодної кип’яченої води. Подавати болгарський таратор холодним, зверху посипати нарізаним кропом.

Томатний суп таратор, рецепт

Суп таратор, рецепт

  • стиглі помідори – 700 г
  • теплий овочевий бульйон – 100 мл
  • йогурт – 400 мл,
  • сіль, перець,
  • часник – 2 зубчики,
  • листя базиліка,
  • цукор – щіпка.

Помідори обдати окропом, остудити, зняти шкірку, нарізати на шматочки. Збити блендером, з’єднати з теплим овочевим бульйоном, роздавленим часником, додати йогурт, базилік. Залишити остуджуватися. При подачі – прикрасити листям базиліка.

Таратор з петрушкою

  • йогурт – 500 мл
  • огірок – 1 шт,
  • яйце – 2 шт,
  • сіль
  • петрушка,
  • рослинне масло – 2 ст. ложки.

Збити йогурт, додати дрібно нарізані – огірок, яйця, влити олію, сіль за смаком, розбавити 1-2 чашками холодної води. Подавати з січеною зеленню петрушки.

Сільський суп таратор, рецепт

  • Суп таратор, рецептогірки – 300 г
  • салат – упаковка,
  • зубчики часнику – 10 шт,
  • горіхи волоські – 0,5 чашки,
  • оцет 9%- 1 ст. л
  • кріп – пучок
  • сіль.

Часник подрібнити, додати очищений огірок і дрібно нарізані листя салату, а також рубаний нарізаний кріп, оцет і сіль за смаком. Перемішати, налити 5 чашок холодної води. При подачі суп таратор, додати толченные волоські горіхи і кілька крапель рослинної олії на порцію. Подавати холодним.

Таратор з редискою

Суп таратор, рецепт

  • редиска – 2 пучка,
  • часник – 3 зубчики,
  • йогурт – 1 літр,
  • кріп,
  • сіль
  • вода – 2 чашки,
  • рослинне масло – 3 ст. ложки
  • подрібнені горіхи – 3 ст. ложки

Розбавити йогурт водою, додати нарізані – часник, редис, кріп, посолити, влити олію рослинну, всипати горіхи, перемішати.

Таратор з кропивою

Суп таратор, рецепт

Треба:

  • кропива – 200 гр,
  • йогурт – 2 чашки,
  • вода – 250 мл
  • рослинне масло – 3 ст. ложки
  • кріп, сіль,
  • жменька горіхів,
  • часник – 3 зубчики.

Це мій улюблений холодний суп на дачі, кропиву завжди можна зібрати на ділянці.

Кропиву відварити, остудити, після – нарізати дрібно ножем, додати йогурт змішаний з водою, порубаний часник, олія, масло, посолити. Приправити нарізаним кропом, за бажанням присипте волоськими горіхами. Їжте суп остившім.

Схожі холодні супи можна зустріти в багатьох балканських державах. З інгредієнтами можна поекспериментувати щось з овочів прибрати або додати. У будь-якому випадку, навіть найпростіший рецепт супу таратора обов’язково вийде смачним!

Подивіться відео, з нього Ви дізнаєтеся, як можна зробити справжній болгарський йогурт, це основа для холодного супу.

Раджу прочитати: як готувати окрошку.