Страви з молодої травневої кропиви: підбірка кращих рецептів

Природа дає нам все необхідне і корисне. На жаль, ми не завжди приймаємо її дари. З настанням весни в хащах і на узліссях випускають перші зелені листя дикі рослини. Багато з них – джерело вітамінів і мікроелементів. Наприклад, травнева кропива. У її молодих ніжних листі міститься неймовірна кількість вітамінів В, С, Е, К, а також цілий ряд мікроелементів – кальцій, калій, марганець, залізо, барій, сірка. У даній статті ви знайдете відомості про корисні властивості цього дивного рослини і навчитеся готувати прості, але смачні страви з кропиви.

Користь кропиви

Про користь кропиви

Кропива – природний антисептик, дивитися на сторінці. Вітаміну С в кропиві значно більше, ніж у цитрусових і яблуках, а за змістом кератину вона перевершує моркву! Також до складу входять цінні фітонциди і органічні кислоти. Відвари з цієї рослини,страви з кропиви дуже корисні людям із захворюваннями опорно-рухової системи, при болях у м’язах, кровотечах. Також вони допомагають відновити обмін речовин, налагодити роботу травної системи, подолати запальні захворювання.

Користь кропиви безсумнівна, але деяким людям вона протипоказана. Наприклад, забороняється використовувати її людям, страждаючим від деяких захворювань крові і тромбозу вен, так як вона має властивості робити її густий. Не варто бавитися цією рослиною вагітним жінкам, за її властивості підсилювати тонус матки.

Рецепти страв з кропиви

Страви з молодої кропиви не тільки корисні, але і неймовірно смачні. Якщо ви любите шпинат, то це рослина обов’язково доведеться вам за смаком. У вареному вигляді листочки кропиви мають дуже ніжну консистенцію і м’який смак, що віддалено нагадує спаржу. Із цієї рослини готують перші, другі страви, салати і начинки. Ці рецепти страв із молодої кропиви обов’язково полюбятся вашим домочадцям.

Гарнір з рису і кропиви

Такий гарнір чудово підійде до будь-якої м’ясної страви – котлетам, гуляшу, курці. Непогано поєднується з рибою. Для його приготування вам знадобиться довгозерний або пропарений рис, 300 гр. кропиви, сіль і вершкове масло. Готується він елементарно.

  • Молоду кропиву помийте і подрібніть.
  • В каструлі розтопіть 50 гр. якісного вершкового масла і висипте в неї кропиву. Тушкуйте на маленькому вогні, поки вона не втратить обсяг.
  • Всипте заздалегідь промитий рис і перемішайте.
  • Налийте стільки води, щоб рис був прикритий їй на 2 сантиметри, посоліть і закрийте кришкою. Тушкуйте до повної готовності рису.

За бажанням можна додати в гарнір ваші улюблені прянощі, але він хороший і сам по собі. Єдине доречне доповнення – свіжа зелень кропу, базиліка, петрушки, цибулі або часнику.

гарнір з рису і кропиви

Начинка для пиріжків з кропиви

Якщо вам сподобалися рецепти кропиви в кулінарії, то спробуйте спекти з нею вітамінні пиріжки. Зазвичай вони розлітаються на «ура». Для приготування начинки вам потрібно півкіло свіжого листя кропиви, пучок зеленого цибулі і 4-6 яєць.

  • Кропиву помийте і дрібно покришіть.
  • У глибокій сковороді розтопити шматочок вершкового масла і тушкуйте в ньому зелень.
  • Яйця збийте, вилийте в сковороду і починайте перемішувати, щоб вийшов свого роду омлет. Другий варіант – просто відваріть яйця, наріжте їх і додайте до кропиві.
  • Зніміть сковороду з вогню, всипте дрібно покришену зелений лук і посоліть.

Вітамінна, смачна начинка для пиріжків готова! Тісто можна використовувати абсолютно будь – дріжджове, прісне, листкове.

начинка для пиріжків з кропиви

Пельмені з кропиви

Ваша родина неодмінно оцінить страви з кропиви, якщо ви спробуєте приготувати корисні і ніжні пельмені. Для начинки вам знадобиться 500 гр. свіжих молодих листків і 100 гр. будь-якого твердого сиру.

  • Подрібнену кропиву потушкуйте на вершковому маслі. Солити не потрібно.
  • Сир натріть на тертці і змішайте з остиглої зеленню.
  • Приготуйте пельменний тісто по своєму коханому рецептом. Головне, щоб при варінні воно вийшло дуже тонким і ніжним.

Такі пельмені дуже смачно приправляти сметаною, майонезом або ароматним олією.

пельмені з кропиви

Салат з кропиви

Саме корисне страву – салат з кропиви. Молода зелень не проходить через тривалу термічну обробку, і в ній залишаються всі вітаміни. Для приготування салату вам знадобиться 400 гр. кропив’яних листя, по пучку зелені петрушки, кропу та цибулі, пучок редиски і сметана.

  • Кропиву помийте і обдайте окропом, щоб вона не обпікала руки.
  • Кропиву і іншу зелень дрібно наріжте.
  • Редис наріжте тонкими пластинками.
  • Всі складіть в одну ємність, добре перемішайте, трохи присолите і заправте сметаною.

Салат з кропиви по своєму смаку можна доповнити вареними яйцями, сиром, свіжим огірочком або іншими інгредієнтами. В якості заправки можна взяти і інші соуси, майонез, рослинна олія.

салат з кропиви

Суп з травневої кропиви

Існують різні страви з кропиви, але особливою вдячністю користується суп з молодих листочків. Ніжний, ароматний, вітамінний супчик безсумнівно припаде до смаку всім членам вашої сім’ї. Суп з кропиви готується дуже легко. Для його приготування вам знадобиться 200 гр. молодих листочків, по невеликому пучку зеленої цибулі і кропу, два зубки часнику, 4 середніх картоплини і 3 яйця. Можна зварити пісний супчик або використовувати бульйон на м’ясі – це вже на ваш смак. Якщо всі необхідні продукти лежать перед вами, то можна приступати до приготування.

  • Закип’ятіть воду або бульйон, посоліть.
  • Кропиву помийте, дрібненько наріжте і пересипте в каструлю.
  • Решту зелень і часник також потрібно подрібнити і додати до кропиві.
  • Картоплю очистити і подрібнити невеликими кубиками. Відправте його в каструлю.
  • В останню чергу додаємо яйця. Розбийте їх у склянку і добре перемішайте. Починайте виливати тонкою цівкою в бульйон, постійно помішуючи його виделкою. У вас повинні вийти своєрідні яєчні пластівці.
  • Проваріть ще 5 хвилин і вимкнути вогонь.
  • Суп з кропиви добре подавати зі сметаною. Він чудовий на смак, як гарячим, так і холодним.

суп з кропиви

Вітамінний омлет

Омлет з кропивою – швидкий і дуже корисний сніданок. Готується він дуже просто, але задовольнить смак найвибагливішого гурмана. Для приготування поживного сніданку вам знадобиться пучок зелені кропиви, один помідор, два яйця, 2/3 склянки молока, сіль за смаком.

  • Зелень промийте під проточною водою, щоб видалити пил і пісок, обшпарте окропом і наріжте.
    У глибокій сковороді розтопіть трохи вершкового масла.
  • Помідор наріжте кільцями і злегка обсмажте.
  • Додайте кропиву і тушкуйте 5 хвилин.
  • Поки наповнювач для омлету нудиться на сковороді, приготуйте яєчну масу. Яйця збийте вінчиком, розведіть молоком і соліть за смаком.
  • Залийте кропиву з помідорами підготовленою масою, закрийте сковороду кришкою і парьте на невеликому вогні до готовності.
  • За бажанням, можете прикрасити омлет з кропивою петрушкою, кропом або зеленою цибулею. Він чудово поєднується зі сметаною і салатами зі свіжих овочів.

омлет з кропиви

Будь-яке з цих страв стане гідною прикрасою вашого столу і підтримає імунітет після довгої зими. Вітаміни і мікроелементи, що містяться в цій рослині, допоможуть вам почувати себе набагато краще!