Застосування меду

Про цілющі властивості меду відомо з дуже давніх часів, а застосування меду в лікувальних цілях має взагалі з глибини століть. Наші далекі предки навчилися використовувати мед для лікування різних захворювань.

Застосування меду

Мед у своєму складі містить натрій, кальцій, залізо, магній, йод і інші мінерали. У ньому багато різних кислот і вітамінів (С, В2, РР, К,Е, В6), які так необхідні нашому організму. У ньому містяться речовини, які підвищую т життєвий тонус.

Мед збирається бджолами з різних рослин, тому кожен сорт меду має притаманні тільки йому властивості.

  1. Буркуновий мед вживають при геморої і порушенні обміну речовин.
  2. Липовий мед добре приймати для зміцнення імунітету.
  3. Гречаний мед допоможе при жовчних і сечокам’яної недуги, недокрів’ї і хвороби печінки.
  4. Каштановий мед допоможе при чоловічих проблемах.

Користь меду:

-Захист від інфекцій. Мед вбиває всі хвороботворні бактерії, грибки, мікроби і кишкову паличку.

-Благотворно діє на серцевий м’яз, так як в його складі є магній і калій, які необхідні для нормальної роботи серця. У ньому міститься глюкоза, а це будівельний матеріал для серцевого м’яза. Стародавній лікар Авіценна рекомендував при хворобах серця пити мед з гранатовим соком.

-Відновлює життєві сили. Завдяки хорошою засвоюваності і високої калорійності допоможе відновити сили. А якщо Ви зайняті важкою фізичною працею, то мед повинен бути присутніми у вашому раціоні.

-Рятує від нервових стресів. У його складі є вітаміни групи В, які допомагають знайти душевну рівновагу після перенесених нервових потрясінь і стресів.

-Сприяє зниженню тиску. Якщо пити суміш морквяного соку, соку лимона, соку хрону та рідкого меду, то тиск прийде в норму.

-Медовий масаж і аплікації допомагають при люмбаго, ішіасі, міжреберної невралгії.

-Допомагає в лікуванні органів дихання. Якщо приймати ліки у поєднанні з медом, то бронхіальна астма, туберкульоз та інші лікуються значно швидше і легше.

-Мед підвищує гемоглобін і зміцнює імунітет.

-Допомагає при лікуванні гастритів (підвищеної кислотності) і виразок шлунка. При зниженій кислотності мед необхідно пити перед їжею, при підвищеній кислотності за 2 години до їжі. При виразці шлунка пити мед необхідно за 2 години до їжі або через 3 години після.

-Мед допомагає нашому мозку.

Для користі і здоров’я меду необхідно з’їдати і дорослим, і дітям не більше 1-2 чайної ложки в день. Мед може викликати алергію. Якщо Ви поїли мед і у Вас проявляється головний біль, висип, нудота, то потрібно припинити прийом меду і звернутися до алерголога.

Збереження лікувальних властивостей меду.

Щоб зберегти всі корисні властивості меду, його ні в якому разі не можна кип’ятити. Так Ви вб’єте всі вітаміни та мікроелементи. Найкраще мед зберігається в скляних банках, кераміці або дерев’яних барилах. Не слід зберігати в пластиковій тарі ( виділення небезпечних речовин) і металевому посуді (продукти окислення). Перед тим як заливати мед в ємність, обов’язково вимийте посуд і висушіть її. Банки, горщики, барила з медом щільно закрийте кришками, так як мед дуже вбирає сторонні запахи. а від цього смак і аромат меду буде зіпсований.

Зберігається мед при температурі 5-10 градусів. Зберігання в темному місці, так як при попаданні сонця, мед може втратити свої лікувальні властивості. При високій вологості мед окислюється і стає непридатним до вживання.

Як вибрати правильний мед?

Мед необхідно купувати в спеціалізованих магазинах, ярмарках, де його перевіряють відповідні санітарні служби і ризик придбати неякісний мед мінімальний. Необхідно спробувати мед на смак. Він повинен не відразу танути в роті і залишати терпкуватий присмак. Натуральний мед має приємний і насичений квітковий аромат, у підробленого меду запах слабкий. Не варто брати мед якщо він розшарувався на густу й рідку частину або на ньому є піна. Якщо в ложечку капнути трохи йоду і мед посинів, то це підробка.