Збір грибів – моє захоплення

Сьогодні я хочу продовжити тему і розповісти Вам про те,що збір грибів в Карелії все ж розпочався. А от сьогодні мій син повернувся з лісу, назбирали багато грибів, так і в місті щосили торгують лісовими дарами.

Я з дитинства привчена до лісу, так як виросла в маленькому лісовому селищі, всюди була тайга. Побродити по лісу для мене завжди було особливим задоволенням, проявлявся якийсь надзвичайний азарт. До того ж, прогулюючись по лісі, накручуєш не один кілометр. а це безсумнівна користь для здоров’я. До того ж, гриби володіють лікувальними властивостями, смачні і корисні.

Збір грибівЯ завжди відчуваю особливий захват, якщо знаходжу молоденький білий гриб, з ніжною красивою капелюшком і товстенькою ніжкою. Завжди низько нагибаюсь, акуратно зрізаю, щоб не пошкодити грибницю. Іноді в лісі побачиш такого красеня здалеку, розумію, що він червиві і можливо старий. але зупиняюсь і стою, як в оточенні. Видовище незвичайне, як мимо такого пройти!

Скільки разів бачила, як грибники знаходять такі гриби, їх розламують на шматочки. Неодноразово запитувала у них-для чого? Всі шукачі лісових дарів вважають, що таким чином можна розмножити грибницю, але так робити безглуздо, шматочки просто згниють. Правильно розвісити на гілках дерев червиві капелюшки, вони підсохнуть, а вітер зробить свою справу – спори розлетяться на всі боки, з них вийдуть свіжі грибниці.

Неодноразово при зборі грибів на зиму, я часто натрапляла на повалені дерева, суцільно покритими біло-рожевими молодими опеньками. Будь грибник відчуває надзвичайний захват від такого видовища! Діставай ножик, ріж, складай у кошик, їм нічого не буде! А скільки раз, блукаючи по лісі, я натрапляла на лисички. Збираєш руденькі красуні, ось здається, що всі зібрані, але придивившись уважно, знаходиш ще. Дивись, непомітно зібрана кошик.

Люблять збирати гриби в різних країнах, європейської і азіатської кухні лісові дари зазвичай використовують як приправу до риби або м’яса. У нашій країні споконвіку – це самостійне страву з високим вмістом білка. Підійде така їжа для людей, які дотримуються православні пости.

Наш народ завжди займався заготівлею та збиранням грибів. На Русі селянські сім’ї обов’язково збирали їх, здавали заготівельникам, залишали для себе. Таким чином, ліс годував цілі сім’ї в селах.

Зараз така необхідність у багатьох регіонах відпала, але користь збору грибів залишилася. Задумайтеся, а що це дає?

для мене Особисто – це багатогодинна прогулянка по лісі, колосальні навантаження. Адже я не прогулююся по міських алеях і парках, доводиться переступати через повалені дерева, бурелом. І навіть знайшовши гриб, доводиться потрудитися, підрахуйте скільки поклонів треба зробити, щоб зрізати його! Це корисна гімнастика на природі, всі групи м’язів доводиться задіяти. А на свіжому повітрі про втому не може бути й мови. Після збору грибів отримуєш потужне фізичне і емоційне задоволення.

Користь грибів для людини

Перші гриби з’являються ранньою весною – це рядки і зморшки, за ними слідують колосовики. Головний сезон для збору грибів починається восени.

Дари лісу несуть неабияку користь для людини, це альтернативна заміна м’яса. У них багато повноцінних білків, причому при сушінні вони ще зростають на 30 відсотків.

Не тільки білками багаті лісові дари, в них достатню кількість вітамінів, кремнію, сірки, заліза, кальцію, магнію, калію. Завдяки цьому, вони позитивно впливають на роботу центральної нервової та кровотворної системи, серця, судин.

В їх складі виявлені особлива речовина – лецитин, який впливає на зниження рівня холестерину в крові. Вуглеводів майже не містять, тому надають допомогу людям із зайвою вагою.

Ці дари володіють протипухлинними і антивірусними властивостями. Вчені з’ясували, що в них містяться особливі речовини, які гальмують розвиток атеросклерозу і цукрового діабету. Вони покращують роботу шлунково-кишкового тракту, позитивно впливають на зміцнення імунітету.

Рецепти лікування грибами

насправді, гриби з успіхом застосовуються для лікування. Наприклад, я точно знаю, що у лисичках ніколи не зустрінеш черв’яків, так як вони мають у своєму складі унікальне речовину, яку можна застосовувати для виведення з організму паразитів, але при нагріванні ці властивості втрачаються.

  • Взяти 150 мл горілки, додати до неї 2 ст. ложки свіжих лисичок або 3 ст. ложки з гіркою сухих грибів. У темному прохолодному місці настояти 2 тижні. Настойку не треба фільтрувати, перед застосуванням збовтувати. Настоянка з лисичок приймається курсом один місяць, по ст. ложці на ніч.

Навесні з’являються перші рядки. У народній медицині використовується настоянка з них для зняття болю при запаленні суглобів, при остеохондрозі, радикуліті, п’яткової шпори. Склад готується аналогічно, як наведений вище рецепт. У хворе місце настоянку втирають, укутують теплою тканиною.

Помічено, що сушені підосичники здатні знизити рівень холестерину. Підосичники подрібнюють в порошок, приймають протягом місяця по чайній ложці на добу.

Восени можна збирати серушки, зеленушки, синюшки, їх називають так в народі з-за кольору капелюшки. Вони містять природний антибіотик, який впливає на туберкульозну інфекцію.

Навіть червоний мухомор використовується для лікування, хоча він небезпечний і отруйний.

Гриби протипоказання

Слід пам’ятати, що їжа це важка і не дієтична. У складі дарів з лісу міститься особлива речовина – хітин, через нього вони важко переробляються в організмі. Необхідно вживати в малих кількостях при захворюваннях і запаленні в шлунково-кишковому тракті, а дітям до 12 років вони взагалі протипоказані.

При зборі проявляйте пильність, є ризик набрати помилкових опеньків, яких часом важко відрізнити від справжніх. Можуть потрапляти несправжні лисички, білі.

Крім того, у лісах росте небезпечний, смертельно небезпечна бліда поганка, отрута якої при попаданні в організм, руйнує печінку.

Не займайтеся збором вздовж доріг, поруч з місцями, де розташовані промислові небезпечні підприємства, так як гриби накопичують солі важких металів і радіоактивні речовини.

Напевно Вам траплялися старі і не червиві гриби, є спокуса зібрати їх. Не робіть цього, у них вже почався токсичний процес розпаду білка.

Способи приготування грибів

На Русі знали чимало способів приготування. У селянських сім’ях їх сушили, смажили, варили, солили, пекли смачні пироги.

Набагато пізніше, з винаходом морозильних камер, холодильників, з’явився ще один спосіб – заморожування. Ще їх консервують, але такий спосіб заготівлі в домашніх умовах несе певну небезпеку.

При недотриманні технології, без надходження повітря в закритій банці починається розвиток бацил ботулізму. Умови для них підходящі. Ботулізм викликає сильне отруєння, яке може коштувати життя. Часто доводилося чути від деяких людей, що вони роблять домашні заготовки багато років, і небезпека минула. Проте, лікарі можуть навести безліч прикладів, коли відбувалося отруєння цілих сімей. Такі заражені заготовки не мають характерного смаку, запаху, навіть при кип’ятінні їх гинуть мікроби, але токсин ботулізму залишається.

Самий кращий спосіб – соління у відкритій ємності під гнітом, зберігання в холодильнику. Щоб не з’являлася плівка з плісняви, накрийте їх марлечкой, змоченою в оцті.

Зручний спосіб збереження – заморожування, але при цьому способі втрачаються деякі лікувальні і дієтичні властивості.

А для зберігання відмінний спосіб – сушка. Завзяті грибники для цієї мети набувають сушарку. Захотіли поласувати? Діставайте, замочуйте їх водою (мені подобається молоком), дайте їм трохи розмокнути. Харчові властивості їх нічим не відрізняються від свіжих.

Збір грибів зазвичай закінчується в жовтні, зараз настав найкращий час. Я бажаю Вам вдалої «тихого полювання».