Виготовлення домашнього яблучного оцту

На моєму дачній ділянці ростуть яблуні, зараз на них достигли плоди. Я вирощую зимові і літні сорти, помітила,що якщо в цьому році був великий урожай яблук, значить в наступному році, дерево буде відпочивати. На моїй ділянці росте п’ять яблунь, так що яблука у мене бувають щороку. Плоди йдуть на заготовки, роздаю родичам і знайомим, спекти свій улюблений яблучний пиріг «шарлотку», а ще я роблю корисний, лікарський продукт.

Виготовлення яблучного оцту я намагаюся робити з антонівки, віддаю перевагу даному сорту тому, що він кислий. Кінцеве, цей продукт можна купити і в магазині, але все-таки коли багато плодів, чому б не спробувати виготовити яблучний оцет з своїх екологічних плодів?

Виготовлення яблучного оцту

І так, починаємо виготовлення. Беремо 4 кг вимитих яблук без гнилі. Шкірку, насіння і хвостики видаляти не треба. Натираємо на крупній тертці, масу покласти в скляну банку або бочонок. Зауважте, це важливо – тару для виготовлення необхідно використовувати з натуральних природних матеріалів. Наприклад, це може бути скло, кераміка, дерево, ніяких пластмасових виробів!

В яблучну масу додаємо 4 літри теплої кип’яченої води, 400 гр. цукру, 4 шматка житнього хліба, за бажанням трохи дріжджів. Замість хліба підійдуть чорні сухарі. Банку накриваємо марлею, відправляємо в тепле темне місце на 10 днів, не забуваємо кожен день перемішувати дерев’яною ложкою по 3 рази.

Яблучну масу на 11 день проціджуємо через друшляк, через кілька шарів марлі. Віджимаємо добре, викидаємо вичавки, моєму банку, насипаємо 200 гр. цукру, перемішуємо, шийку ємності закриваємо марлею, і ще на 14 днів відправляємо настоюватися. В цей час перемішувати не треба.

Через 14 днів, дістаємо ємність, яблучний оцет повинен стати прозорим, мати кислий приємний аромат, не повинно бути запаху дріжджів. У такому разі виготовлення яблучного оцту пройшло правильно. Якщо Вас щось не влаштовує, надсилайте банку з вмістом ще на тиждень настоюватися.

Готовий яблучний оцет розливаємо по пляшках з темного скла. Для зручності використовуйте лійку, вистелена її декількома шарами марлі. Ємності щільно укупориваем, зберігаємо в прохолодному місці, не в холодильнику! При такому способі зберігання цілющий продукт довго не втратить своїх корисних якостей.

Зараз восени, коли так багато яблук, спробуйте приготувати легкі яблучні пироги, побалуйте своїх близьких!

Помилуйтеся, це мої карельські яблуні, які так радують всю мою сім’ю!

Раджу прочитати: каша з яблуками, рецепт.

Виготовлення яблучного оцту