Вирощування петрушки-як виростити петрушку

Вирощування петрушки – це не найважче заняття для городників. Прочитавши цю замітку, Ви знайдете відповіді на всі питання про те, як виростити петрушку, дізнаєтеся про властивості петрушки та багато іншої цікавої та пізнавальної інформації.

Вирощування петрушки-як виростити петрушкуВи згодні з тим, що петрушка – одна з основних приправ на наших столах? Це дійсно так, тому що вона прикрашає наші столи практично в будь-який час року. Високі смакові якості мають і листя, і коріння. Навіть невелика жменя петрушки, покладена в гарячі супи, овочеві консерви і маринади, додасть такої страви чудовий аромат. А ще багато господині заготовляють цю приправу запас, сушені листя і коріння довго зберігають свій неповторний аромат і колір.

Батьківщина петрушки-Середземномор’я, там вона до цих пір зустрічається в дикому вигляді. Росте там на кам’янистих грунтах, воліє місця поблизу біля води. Петрушку знали ще в античній Греції, звідти вона потрапила в Західну Європу. На Русі вона відома з петровських часів, правда спочатку її вирощували для лікарських цілей.

Дачники та городники садять 2 види петрушки-це кучерява або листова і петрушка коренева. У листової петрушки в їжу використовують листя, у молодому віці вони особливо смачні. коріння в їжу не годяться, так як вони дрібні. Кучерява петрушка не дуже поширена серед городників. Я думаю, що її не розводять даремно. Адже вона теж ароматна і ніжна. Особливо добре кучерява петрушка поєднується з м’ясними та рибними стравами, хороша вона і в супах.

Вирощування петрушки

Набагато частіше садять кореневу петрушку, так як вона більш урожайна, крім того, що у неї використовуються листя, вона дає непогані коріння. Коренева петрушка буває ранньої і пізньої.

У ранній петрушки товстий укорочений коренеплід, який краще підходить для сушіння. У пізньої петрушки довге коріння і її можна покласти на зберігання, вона володіє гарною лежкістю. Часто можна почути, що кореневу петрушку називають цукрової. Справді, у неї є трохи солодкий смак.

Коренева (цукрова) петрушка має більш розсічені листки, порівняно з петрушкою кучерявою. Листя петрушки темно-зелені, блискучі. В їжу вживаються тільки листя, без грубих черешків. Листова петрушка може досягати майже метрової висоти( при хорошому догляді), коренева петрушка набагато нижче. Коренева петрушка має більш масивний стебло, він сильно галузиться. Петрушка, як і морква, відноситься до сімейства зонтичних. У них навіть є деякі подібності. Навіть будова кореня у них однакове. Петрушка дає насіння на другий рік, також морква. У петрушки квіти зібрані в парасольки, а восени на 2 рік, утворюються насіння, які мають запах. Насіння мають термін схожості-три роки.

Петрушка-холодостійка рослина, вона не боїться морозів. Ви, напевно, бачили, що як тільки навесні зійде сніг, на грядці залишилася після зими свіжа пряна зелень. Можна відразу її рвати і вживати в їжу для смаку і аромату. А якщо Ви не викопали восени коріння, то також навесні їх можна сміливо копати. Петрушка переносить зиму в тому випадку, якщо грядки були накриті снігом і їх не заливало водою. Це підходить для високих ділянок.

Коріння навесні постарайтеся викопати швидше, інакше петрушка викине квітуче стебло, коренеплід стане непридатним для вживання в їжу.

Петрушка має у своєму складі ефірну олію, тому у неї такий специфічний запах. За цей запах саме її полюбили люди. Крім ефірної олії в її складі виявлені вітаміни і мінеральні солі. Петрушка покращує травлення, і збуджує апетит.

Петрушка добре вдається на пухких, родючих і влажноватых місцях. Любить невелике затінення, тому їй місце завжди можна знайти. На сирому ґрунті урожай буде набагато нижче, так і коріння стануть плямистими і не годяться для зберігання. На щільній і сухому грунті врожаю теж навряд чи дочекаєтеся. Корінці виходять потворні і тонкі. Тримайте грядку з петрушкою вільної від бур’янів, щоб бур’яни не виснажували землю і не забирали харчування у петрушки.

Насіння можна висівати ранньої навесні і восени-у жовтні. Насіння петрушки тверді, сходить повільно, тому їх краще замочити і проростити. Інакше сходи з’являються на 2-3 тижні пізніше. Для сівби під зиму насіння пророщувати не потрібно. Вони пролежать зиму в грунті, а навесні самі зійдуть. Під петрушку не можна вносити свіжий гній, тільки тоді Ви отримаєте гладкі і красиві коріння. Інакше Ви отримаєте криві і негідні коріння. Петрушка добре росте на грядці після огірків і капусти.

Догляд за петрушкою

Догляд за петрушкою нескладний. Якщо Ви садили її під зиму. навесні треба прополоти і розпушити грунт. Трохи пізніше разом з прополкою, роблять проріджування. Прореженные рослини можна вживати в їжу або сушити. Потрібно видаляти слабкі рослини, а сильні і великі залишати на грядці. Намагайтеся залишати відстань між рослинами 5-10 див.

Коренеплід розвивається повільно. А щоб прискорити цей процес, обірвіть в серпні по 4 нижніх листків. До цього часу нижні листки починають жовтіти. і шкоди для рослини ніякого не буде.

Зберігання, збирання і переробка петрушки

Листя петрушки в сирому вигляді зберігаються погано, тому потрібно зайнятися їх переробкою.

Прибирають петрушку з грядок до настання заморозків. Викопують коріння з допомогою лопати або вил акуратно. Намагайтеся не пошкодити коріння. Коріння потрібно очистити від землі, старі листя видаляють, молоде листя в середині залишають. Зберігання петрушки таке ж, як і для моркви, у погребі. Потрібно залишати на зберігання великі і здорові коренеплоди, а потворні і травмовані пускати на переробку.

Петрушку можна і посолити. Подрібнене листя змішують з сіллю. Солі необхідно 200 грам на 1 кг листя. Петрушку щільно укладають в скляні банки. Зверху потрібно посипати сіллю, накрити пергаментом або целофаном, зав’язати.

Петрушку сушать. Для цього листя звільняють від стебел, миють, ріжуть, розсипають тонким шаром, час від часу перемішують і сушать в тіні. Досушити в духовці при температурі 50 градусів. У спекотний час можна обійтися і без духовки, петрушка висохне сама на повітрі. Сушену Петрушку перекладають у скляні банки і зберігають у темному місці. Цією пряністю користуються при приготуванні супів, гарнірів, соусів.

Можна сушити і коріння петрушки. Для цього їх розрізають на пластини і сушать на деку в духовці або печі. Корені повинні зменшиться у 8 разів. Коріння виходять білими запашними, а свої пряні властивості зберігають тривалий час.

Як Ви вважаєте, маючи такий опис петрушки, Ви зможете виростити великий урожай цієї ароматної приправи? Навіть не сумнівайтеся! Ви обов’язково отримаєте хороший урожай, а Ваша петрушка буде сама ароматна і смачна!